Deze eiwitrijke zoete aardappel gratin is heel eenvoudig te maken, het kost een hooguit een kwartiertje van je tijd. Daarna moet hij nog 3 kwartier in de oven, maar dan hoef je niks te doen (dan kun je voor het eten nog even de was ophangen of een aflevering kijken op Netflix).
Geraspte 20+ kaas
Deze kaas is eiwitrijk en bevat veel minder vet dan bijvoorbeeld een 30+ of een 40+. Mocht je deze kaas niet kunnen vinden dan adviseer ik je om minder kaas toe te voegen en eventueel wat gegrilde of gerookte kipfilet toe te voegen.
Ingrediënten
- 300 gram zoete aardappel, in schijfjes
- 1 stuk grote rode ui, in halve ringen
- 100 gram kookroom light
- 1 stuk ei
- 2 eetlepels verse tijm, zonder takjes
- 1 eetlepel salie, fijn
- 1 theelepel zwarte peper
- een scheutje olijfolie
- een mespuntje zout
- 150 gram geraspte 20+ kaas
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd met een foodprocessor dunne reepjes van de zoete aardappel (heb je deze niet? Gebruik dan gewoon een mes en snijd dunne plakjes of gebruik een grove rasp). Verwijder de schil van de ui en snijd deze in halve ringen.
- Mix de kookroom en het ei met een garde. Voeg vervolgens de fijngesneden tijm, salie, peper en zout toe en mix door elkaar.
- Pak er een grote kom bij. Voeg hierin de zoete aardappel en ui toe. Mix door elkaar. Giet vervolgens het mengsel met de kookroom erover en mix weer goed. Evt. nog wat peper en olijfolie toevoegen.
- Besmeer een ovenschaal met olijfolie en schep hierin alle gemixte ingrediënten uit de kom. Verdeel goed in de schaal. Maak af met de geraspte 20+ kaas, zorg dat ook de kaas goed verdeeld is.
- Bak de gratin in de oven op 200 graden voor ongeveer 45 minuten (let op: iedere oven is anders, houd de oven dus goed in de gaten).
Voedingswaarde | per portie (2 totaal) |
Calorieën | 519 |
Eiwitten | 31,5 gram |
Koolhydraten | 45,5 gram |
Vetten | 22 gram |
Heb je dit eiwitrijke recept gemaakt?
Laat het ons weten via onze Instagram met @Eiwitrijkerecepten of #Eiwitrijkerecepten. We zijn benieuwd naar het resultaat!