Eiwitrijk eten, wat is het precies?

Manuel
Eiwitrijk eten

Wat is precies eiwitrijk eten, waar zitten de meeste eiwitten in en kun je er door afvallen? Dit zijn allemaal vragen die veel mensen zich afvragen.

In dit artikel ga ik deze vragen beantwoorden.

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

Mensen hebben ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Sommige mensen hebben meer nodig, zoals: sporters, kinderen, zwangere vrouwen etc. Eiwit is een belangrijke stof in het menselijke lichaam. Het levert calorieën en aminozuren. Het lichaam kan deels zelf aminozuren aanmaken, de rest moet komen uit het eten.

Een niet-sporter: 0.8 GR eiwit per KG lichaamsgewicht
Een Duursporter: 1.2 GR eiwit per KG lichaamsgewicht
Een Krachtsporter: 1.8 GR eiwit per KG lichaamsgewicht

Bijvoorbeeld: je weegt 70 KG en je bent een niet-sporter dan heb je 56 gram eiwitten nodig per dag (70 x 0,8 = 56)

Welke producten zijn eiwitrijk

Er zijn veel soorten plantaardige en dierlijke eiwitten. Mijn voorkeur gaat vooral naar de dierlijke eiwitten, puur omdat hier gewoonweg meer eiwit in zit.

Dierlijke eiwitten

 • Zalm
 • Tonijn
 • Eieren
 • Biefstuk
 • Kip
 • Kalkoen

Plantaardige eiwitten

 • Noten
 • Graanproducten
 • Peulvruchten
 • Paddenstoelen
 • Sojaproducten (bijv. Tofu)

Kun je erdoor afvallen?

Eiwitrijk eten kan ook een rol spelen in het metabolisme en kan het hongergevoel verminderen. Als je ongeveer 5 eiwitrijke maaltijden eet per dag, zonder te snoepen en geen onnodige calorieën drinkt, maak je een grote kans om snel af te vallen.

Heb je geen tijd voor om een eiwitrijke maaltijd te maken? Neem dan een eiwitshake. Wij raden je de “Smart protein” aan van Bodyenfitshop.nl. Deze eiwitshake is speciaal bedoeld om je te helpen afvallen.

Eiwit recepten

Wij hebben een aantal eiwit recepten ter beschikking. De eiwit recepten zijn voorzien van de juiste voedingswaarde. Wij berekenen het aantal eiwitten, calorieën, koolhydraten en vetten per portie of geheel zodat je het niet zelf hoeft uit te rekenen.

Waarom eiwit recepten?

Sporters die intensief trainen hebben over het algemeen meer eiwitten nodig omdat ze tijdens het sporten spierweefsel afbreken. Het spierweefsel moet hersteld worden en zal in een periode van rust groeien. Desalniettemin zijn eiwit recepten ook geschikt voor mensen die willen afvallen of op gewicht willen blijven. Eiwitten zorgen ervoor dat je goed verzadigd raakt voor een lange periode. Dit komt doordat eiwitten langzaam verteren.

Kun je afvallen met alleen eiwit recepten?

Dit is zeker mogelijk, alleen raadt ik je aan om er bij te sporten. Niet alleen cardio-training maar ook krachttraining (ja ook vrouwen!). Als je hier geen zin in hebt dan is het verstandig om iets onder je energiebehoefte te gaan zitten. Wil je weten hoeveel calorieën je per dag nodig hebt om af te vallen? Bereken dan nu je calorie behoefte.